Ne propunem sa diagnosticam capacitatea totala antioxidanta a organismului dumneavoastra pentru a va putea spune cum functioneaza mecanismele dumneavoastra de protectie impotriva radicalilor liberi.
Pentru a vedea daca testarea capacitatii antioxidante reprezinta o optiune potrivita pentru dumneavoastra, verificati daca va incadrati in urmatoarele categorii de risc:
- va expuneti radiatiilor solare, ultraviolete, substantelor toxice din aer si apa
- va suprasolicitati fizic
- locuiti intr-o zona in care sunteti expus la poluare, gaze de esapament
- fumati activ sau pasiv
- consumati o nutritie dezechilibrata, alimente bogate in grasimi, conservanti sau care au fost tratate cu pesticide
Ce sunt radicalii liberi
In urma expunerii in mod constant la factori de mediu (precum poluarea, radiatiile) si la compusi chimici (precum fumul de tigara, pesticidele, toxinele, unele medicamente, aditivi alimentari si alte substante chimice industriale), rezulta molecule instabile din punct de vedere chimic numite si radicali liberi.
Acesti factori constituie o prezenta constanta in viata noastra si orice am face nu ne putem feri. Moleculele reactive produc o distructie importanta la nivel celular afectand membrane celulare, modificand structuri de ADN si alterand proteine si lipide structurale, ducand la deformarea sau moartea celulei.
Antioxidare si stres oxidativ
In mod ideal exista o balanta intre radicalii liberi, substantele antioxidante din organism si mecanismele de neutralizare. Cand aceste mecanisme nu mai fac fata actiunii radicalilor liberi, acestia nu mai pot fi neutralizati eficient si incep sa se acumuleze – astfel asistam la un proces numit stres oxidativ.
Rezultatele expunerii indelungate la stres oxidativ sunt degradarile si mutatiile genetice la nivel celular (cresterea anormala a celulelor fiind un prim pas in aparitia cancerului) si ca efect direct imbatranirea prematura, inflamatia – in special cea de la nivelul vaselor si arterelor, bolile cardiovasculare, autoimune si neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson – afectiuni tot mai des intalnite.
Numeroase studii clinice indica stresul oxidativ ca unul din principalele cauze ale procesului de imbatranire. Tot aici sunt documentate posibilitatile reale de a imbunatati statusul stresului oxidativ, independent de contextul clinic sau de varsta pacientului.
Stresul oxidativ este implicat in geneza si progresia a numeroase boli:
- ateroscleroza si consecintele ei directe – boala cardiovasculara
- infarct miocardic
- imbatranire prematura
- cancer
- boli hematologice
- afectiuni hepatice
- diabet
- vitiligo
- autism
- boli neurodegenerative precum maladia Parkinson, Alzheimer
- oboseala cronica
Metoda testului
Pentru a determina capacitatea totala de antioxidare se analizeaza reactia antioxidantilor din proba recoltata la peroxidul de hidrogen (H2O2), unul dintre cei mai reprezentativi produsi reactivi ai actiunii radicalilor liberi (numiti si ‘specii reactive de oxigen’).
Antioxidantii vor ‘reduce’ o cantitate din peroxidul de hidrogen (reactia initiala distructiva este de oxidare, cea a antioxidantilor fiind de reducere a substantei) apoi in functie de cantitatea neutralizata veti primi un scor cuantificabil al performantei. Este un marker eficient a capacitatii antioxidante a organismului dumneavoastra fiind direct proportional cu capacitatea totala de a neutraliza radicalii liberi.
In urma rezultatului vom putea gasi cea mai buna solutie pentru dumneavoastra, cu scopul de a obtine echilibrul dintre stresul oxidativ si mecanismele antioxidante defensive, reducerea distrugerii la nivel celular cu consecinte directe in plasarea dumneavoastra in afara zonei de risc pentru boli hematologice, neurodegenerative, cardiovasculare si cancer, totodata incetinind procesele de imbatranire.