Obezitatea,
Inflamația,
Bolile cardiovasculare,
Diabetul

Grasimea incepe sa se acumuleze din ce in ce mai usor iar acest proces devine din ce in ce mai greu de contracarat in ciuda faptului ca mancam mai atent si mai putin. Antrenamentele care altadata pareau atat de naturale si de usoare, acum necesita eforturi considerabil mai mari pentru a atinge rezultate care nu se mai ridica la asteptari.

Nivelurile crescute de colesterol, cresterea procentului de grasime si scaderea procentului de masa musculara care nu mai sunt compensate de un metabolism eficient si de o viata sportiva regulata devin factori favorizanti pentru o serie intreaga de afectiuni cardiovasculare, metabolice, osoase, respiratorii si cerebrale care incep sa se instaleze. Obezitatea, de multe ori trecuta cu vederea, constituie un factor major de risc pentru afectiuni pornind de la rezistenta la insulina si sindrom metabolic pana la ateroscleroza, diabet si insuficienta organelor vitale.

Apare inflamatia cronica care va agrava fenomenele cardiovasculare si va inchide un cerc vicios impreuna cu obezitatea si functionarea insuficienta a glandelor. Aceste fenomene se potenteaza reciproc si duc la cresterea rezistentei receptorilor celulari la hormoni – inclusiv la insulina, agravand si mai mult fenomenele generale. in aceste conditii sanatatea se prabuseste.

Majoritatea oamenilor cu rezistenta la insulina nu realizeaza ca sunt afectati. Doar dupa aparitia diabetului, a hipertensiunii si a hipercolesterolemiei vor constientiza problemele, cand deja multe sisteme vor fi dezechilibrate.

Deficientele nutritionale

Multe din deficientele nutritionale sunt datorate alimentatiei dezechilibrate, consumului de alimente modificate genetic, stimulate artificial sa creasca mai repede, sau pur si simplu pentru ca intestinul imbatranit nu mai are aceeasi capacitate de digestie.

Functia cognitiva
Somnul

Pe plan cognitiv organismul devine din ce in ce mai sensibil la stres, concentrarea se mentine cu greu pe parcursul zilei iar tulburarile de memorie devin constante. Declinul progresiv al functiei cognitive devine o problema atunci cand afecteaza performantele in munca. Lucrurile devin tot mai usor de uitat si mai greu de memorat iar in acelasi timp incepem sa ne pierdem rabdarea din ce in ce mai repede. Un alt aspect este cel al socializarii, unde fara sa ne dam seama, devenim foarte selectivi si tot mai putine persoane ne fac placere.

Somnul care altadata era imperturbabil si odihnitor devine afectat la randul sau. Diversele afectiuni, dezechilibrele hormonale, alimentatia nepotrivita si efectele adverse ale unor medicamente cauzeaza perturbari ale somnului care isi pierde treptat din proprietatile restorative. Aceste tulburari cauzeaza in consecinta somnolenta in timpul zilei, oboseala, iritabilitate, schimbari de dispoziţie si dificultati de concentrare. Persista senzatia de somn insuficient, somn superficial. Ne trezim lipsiti de chef si avem nevoie de cateva cafele pentru a incepe ziua.

Pielea

Schimbarile in aspectul pielii sunt printre cele mai vizibile fenomene ale procesului de imbatranire. Odata cu varsta asistam la aparitia ridurilor, pierderea elasticitatii si fermitatii, subtierea stratului epidermei si lasarea pielii ce capata un aspect de proasta calitate.

Libidoul,
Sexul,
Orgasmele

Dezechilibrele hormonale, stresul oxidativ crescut, procentul crescut de grasime corporala, deficientele nutritionale, efectele adverse ale unor medicamente, perioadele de stres, lipsa activitatii fizice regulate duc la o scadere vizibila a libidoului si implicit a activitatii sexuale.

Un semn al declinului libidoului la barbati il constituie rarirea erectiilor nocturne si matinale. in timp ce altadata erau constante si erau suficient de puternice pentru a ne trezi, acum rareori ne mai aducem aminte de un astfel de moment. Cu trecerea timpului, barbatii se confrunta cu erectii mai rare si de o calitate mai slaba iar femeile cu o pierdere a elasticitatii si a capacitatii de lubrifiere a vaginului, care nu mai simte aceeasi placere ca in tinerete.

Sexul nu mai constituie un refugiu, nu mai este la fel de satisfacator, orgasmele fiind mai slabe si mult mai greu de obtinut. Aceasta impreuna cu schimbarile fizice, scaderea well-being-ului general, instalarea unor noi afectiuni si cronicizarea altora duc in final la o prabusire a stimei de sine, a sentimentelor pozitive si la anxietate, depresie, insomnii.

Factori de mediu,
Detoxifiere,
Sistem imunitar

In urma expunerii in mod constant la factori de mediu (precum poluarea, radiatiile) si la compusi chimici (precum fumul de tigara, pesticidele, toxinele, unele medicamente, aditivi alimentari si alte substante chimice industriale), rezulta molecule instabile din punct de vedere chimic numite si radicali liberi. Acesti factori constituie o prezenta constanta in viata noastra si orice am face nu ne putem feri. Moleculele reactive produc o distructie importanta la nivel celular afectand membrane celulare, modificand structuri de ADN si alterand proteine si lipide structurale, ducand la deformarea sau moartea celulei.

In mod ideal exista o balanta intre radicalii liberi, substantele antioxidante din organism si mecanismele de neutralizare. Cand procesele de detoxifiere din organism nu mai fac fata actiunii radicalilor liberi, acestia nu mai pot fi neutralizati eficient si incep sa se acumuleze – astfel asistam la un proces numit stres oxidativ. Rezultatele expunerii indelungate la stres oxidativ sunt degradarile si mutatiile genetice la nivel celular (cresterea anormala a celulelor fiind un prim pas in aparitia cancerului) si ca efect direct imbatranirea prematura, inflamatia – in special cea de la nivelul vaselor si arterelor, bolile cardiovasculare, autoimune si neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson – afectiuni tot mai des intalnite.

Cumulativ, toti acesti factori contribuie la scaderea activitatii sistemului imunitar care nu mai face fata infectiilor. Pe langa faptul ca ajungem sa fim expusi in fata agentilor patogeni, lupta cu o infectie dureaza mult mai mult comparativ cu perioada tineretii, chiar daca este vorba de o simpla viroza. In mod normal, aparitia unei celule modificate genetic este contracarata de sistemul imunitar care este programat sa elimine malformatiile asa cum elimina un agent patogen insa un sistem imunitar slabit nu mai este la fel de vigilent si astfel celulele modificate genetic sub actiunea stresului oxidativ ajung sa se multiplice. Acest lucru se traduce pentru dumneavoastra intr-o gama larga afectiuni: de la riduri si lipsa de tonus la insuficiente de organe si aparitia celulelor canceroase cu potential de malignizare.

Densitatea osoasa si osteoporoza

Tot ca o consecinta a dezechilibrelor hormonale si a stilului de viata sedentar, atat barbatii cat si femeile incep sa piarda in mod continuu dentitate osoasa ca parte a procesului de imbatranire. Oasele incep sa piarda calciu si devin atat de fragile incat se pot rupe foarte uşor. Osteoporoza, definita ca o reducere a densitatii osoase, a fost mult timp privita ca o boala specifica femeilor.

Modelul conventional de tratament utilizeaza clase de medicamente folosite pentru inhibarea proceselor de resorbtie, estrogeni conjugati pentru promovarea proceselor de formare si suplimentare nutritiva. Cand aceste linii de tratement esueaza sau aduc efecte adverse mai grave decat osteoporoza in sine, medicina conventionala recurge la sugestia ca osteoporoza trebuie sa fie in mod cert o consecinta inevitabila a imbatranirii.

Noi recunoastem osteoporoza ca una din consecintele multitudinii de factori declansatori ce se acumuleaza in timp incluzand expunerea indelungata la stres oxidativ, inflamatia cronica, stresul cotidian ce creste nivelurile de cortizol, rezistenta la insulina, obezitatea, sedentarismul si deficientele nutritionale exprimate si prin faptul ca tot mai putini oameni sunt preocupati de o viata sportiva regulata, de o alimentatie echilibrata si de o suplimentare nutritiva adecvata.

Strategia noastra este una integrativa, abordand pe rand toti factorii implicati: reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei cronice, controlul obezitatii pentru pierderea in greutate si ameliorarea rezistentei la insulina, optimizarea hormonala si implementarea impreuna cu pacientul a unui lifestyle nou care sa includa o alimentatie personalizata adecvata, o suplimentare specifica si un program de exercitii fizice regulat.

Clinica de Age Management