pachete avansate de diagnostic

metabolismul estrogenului

vezi detaliile

Modul în care estrogenul este metabolizat are un rol important în patogeneza unei varietăți largi de afecțiuni clinice. Monitorizarea metabolismului estrogenului identifica pacientii cu riscuri crescute de a dezvolta dezechilibre hormonale cu consecințe clinice.

Estrogenul poate fi metabolizat prin două canale: canalul protector, în care estrogenul este metabolizat în 2-hydroxyestrone (2-OHE1) și 2-hydroxyestradiol (2-OHE2), și un canal mai puternic, în care estrogenul este metabolizat în 16-alfa-hydroxyestrone (16-alfa-OHE1).

Metaboliții acestor două canale au proprietăți opuse din punct de vedere biologic, motiv pentru care se recomandă ca raportul dintre ei să fie echilibrat și menținut la valori optime.

Analiza metabolismului estrogenului prin intermediul acestui test face posibilă implementarea unor măsuri simple și eficiente pentru a normaliza raportul dintre metaboliti.

O serie întreagă de factori precum alimentația, suplimentarea nutritiva, obezitatea, sedentarismul și expunerea la anumite toxice pot afecta activitatea enzimelor CYP1A1 și CYP1B1 și pot determina indirect raportul dintre acești 2 metaboliti. S-a demonstrat ca efortul fizic regulat completat de o nutriție echilibrata și o suplimentare nutritiva adecvata direcționată către optimizarea cailor de metabolizare a estrogenilor poate schimba raportul dintre metaboliti.

Ce testam?

  • 16-alfa-hidroxiestrona (16-alfa-OHE1)
  • 2-hidroxiestrona (2-OHE2)
  • raportul dintre cei 2 metaboliti

Sunt analizati prin metoda imunoenzimatica metaboliții estrogenici 2-OHE1, 2-OHE2 și 16- alfa-OHE1 în urină, apoi se determină dacă aceste două canale metabolice sunt echilibrate sau în caz contrar, există un canal predominant de metabolizare.

Cum se recoltează?

Pentru aceasta analiza este nevoie de prima urină de dimineață. Acești metaboliți estrogenici sunt eliminati prin urină iar nivelul lor nu variaza in functie de ritmul circadian, motiv pentru care pot fi analizati dintr-o singură probă de urină.

Clinica de Age Management