evaluarea vârstei biologice

Analiza telomerilor

vezi detaliile

Telomerii sunt capete de cromozomi realizați din repetițiile în tandem cu o secvență din ADN (TTAGGG) și din proteinele asociate. Funcția lor este aceea de a proteja terminațiile cromozomului de procesele de reparare/degradare a ADN-ului, precum și asigurarea funcționalității și viabilității celulare corecte.

Telomerii sunt scurtați progresiv în corpul nostru la fiecare ciclu succesiv de diviziune celulară. Telomeraza este enzima capabilă să mențină lungimea telomerilor. Cu toate acestea, celulele sănătoase produc telomeraza în cantități mici sau deloc, așa că telomerii sunt scurtați progresiv până când ajung la o lungime critică, care declanșează moartea celulelor sau senescența replicativă (o oprire ireversibilă a divizării celulare).

Prin urmare, lungimea telomerilor este unul dintre cei mai buni biomarkeri de îmbătrânire generală a organismului și a evaluării sănătății și pot fi folosiți în estimarea vârstei biologice.

shortening_telomeres

Metoda

Lungimea telomerilor este heterogenă între diferiții cromozomi ai unei celule. Acest lucru înseamnă că este necesară analizarea unui număr mare de celule în evaluarea lungimii telomerilor.

Tehnologia măsurării lungimii telomerilor (Teleomere Analysis Technology) include protocoale validate care pot determina lungimea individuală a telomerilor în probele celulare, prin HT Q-FISH (high-throughput quantitative FISH) în nuclee interfazice. Aceasta permite măsurarea atât a lungimii medii a telomerilor cât și procentul telomerilor critic de scurți.

Prin urmare tehnologia TAT este singura tehnologie pe scară largă în lume, care permite cuantificarea abundenței telomerilor critic de scurți.

Dovezile științifice arată că aceasta este informația care este corelată cu îmbătrânirea.

A fost creată o bază de date extinsă pentru bărbați și femei, pentru a permite aprecierea procentuală a lungimii teleomerilor pentru fiecare grupă de vârstă. Tehnologia este atât de precisă încât permite măsurători telomerilor cu o lungime minimă de 200 de perechi de baze, cu un coeficient de variație de doar 5%.

Utilitatea

Nu toți oamenii îmbătrânesc în același ritm, chiar dacă aceștia ar putea avea aceeași vârstă cronologică. Prin urmare este important să avem biomarkeri care să permită estimarea gradului de îmbătrânire și a vârstei biologice a organismului, deoarece aceștia sunt un indicator excelent a stării generale de sănătate a pacientului.
Această informație va fi utilă pentru reducerea la minimum a riscului de dezvoltare prematură a bolilor legate de vârstă.

Lifestyle-ul și genetica sunt factorii fundamentali care afectează lungimea telomerilor și rata cu care telomerii sunt scurtați. Prin urmare, modificările lifestyle-ului (macronutrienți, microelemente, stres, somn, exerciții fizice, expunerea la produse toxice, etc.) va ajuta la controlul stării de sănătate.

Cum se recoltează?

Analiza telomerilor se efectuează din sânge și poate fi efectuată în orice moment. Nu sunt necesare restricții alimentare înainte de efectuarea testului.

In plus este necesar să completați un consimțământ informat și un chestionar clinic.

Clinica de Age Management