pachete avansate de diagnostic

pachet screening cardiovascular

vezi detaliile

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in lume. Nivelurile crescute de colesterol, cresterea procentului de grasime si scaderea procentului de masa musculara care nu mai sunt compensate de un metabolism eficient si de o viata sportiva regulata devin factori favorizanti pentru o serie intreaga de afectiuni cardiovasculare.

Din pacate, majoritatea celor ce sufera un infarct miocardic nu sunt incadrati din timp in categorie de risc. Foarte multi pacienti ce sufera de infarct miocardic, moarte subita de cauza cardiaca sau cei ce dezvolta boala coronariana prezinta niveluri normale de colesterol.

Datorita depunerilor continue de colesterol si alte grasimi prezente in cantitati excesive in sange pe peretii arterelor, acestea in timp isi pierd elasticitatea, se intaresc si se subtiaza. Raspunsul inflamator la nivelul peretilor arterelor agraveaza aceasta conditie numita si ateroscleroza, proces ce sta la baza aparitiei majoritatii bolilor cardiovasculare.

Testele traditionale de depistare a bolilor cardiovasculare furnizeaza rezultate atunci cand boala s-a instalat deja. Din pacate analizand doar factorii de risc traditionali (hipertensiunea, obezitatea, fumatul, diabetul, sedentarismul si nivelurile crescute de colesterol) nu putem avea o imagine completa asupra riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Analizand markeri specifici, noile protocoale de detectie identifica din timp riscurile de aparitie a afectiunilor.

Parcurgerea unui astfel de screening va poate releva riscurile reale la care va expuneti. Analizele si investigatiile disponibile in acest moment va pot depista ateroscleroza atat precoce cat si actuala, pentru ca dumneavoastra sa puteti lua masurile de preventie din timp. In urma rezultatelor analizelor vom cauta sa gasim cea mai buna solutie, cu scopul de a obtine cele mai potrivite masuri de preventie adaptate nevoilor dumneavoastra.

Ce analizam

1) istoricul medical cardiovascular

O evaluare atenta si detaliata clinic este esentiala pentru a evalua cauzele probabile si severitatea simptomelor. Vom incepe evaluarea cu analiza istoricului dumneavoastra cardiologic. Acest lucru ne va permite sa stabilim mai bine riscul individual de boli cardiovasculare si de cardiomiopatie.

De asemenea, simptomele dumneavoastra vor fi corelate cu istoricul familial, factor de influenta asupra dezvoltarii riscului de boala cardiovasculara. Informatiile obtinute, corelate cu rezultatele examenelor clinice si paraclinice ne va permite sa formulam un diagnostic precis si un plan de tratament.

2) profilul lipidic, nutritia si lifestyle-ul

Se cunoaste ca anumite alimente bogate in grasimi, sare, zahar si colesterol pot contribui la dezvoltarea bolilor de inima. Obiceiurile alimentare afecteaza in principal aterogeneza prin modularea la nivel celular a proceselor proinflamatorii care initiaza si perpetueaza disfunctia endoteliala, formarea placii si in cele din urma, ruptura placii.

De asemenea cunoastem ca sedentarismul si consecinta sa directa – obezitatea constituie un factor de risc agravant in bolile cardiovasculare.

Va vom ruga sa ne detaliati informatii personale despre lifestyle, activitatea sportiva si obiceiuri le alimentare, cunoscandu-se faptul ca acestea exercita un rol esential in dezvoltarea si agravarea bolilor cardiovasculare.

3) markeri specifici sanguini pentru risc cardiovascular conform noilor protocoale de detectie

Recoltarea probelor biologice se va face la sediul clinicii, de catre personal medical specializat, intr-o ambianta placuta. Recoltarile sunt programate in prealabil impreuna cu dumneavoastra, in functie de programul pe care il aveti. Ne dorim in primul rand respectarea confortului si programului pacientului, totodata respectand standardele de calitate impuse pentru testele efectuate.

Pentru cei ce solicita in mod expres, exista disponibil serviciul de recoltare la domiciliu, adaptat nevoilor persoanelor care se deplaseaza cu greutate precum si celor cu agende deosebit de incarcate. Pentru acestia, un astfel de serviciu poate aduce un plus de confort si simplificarea programului – recoltarea se poate programa incepand cu primele ore ale diminetii.

Receptia va poate oferi toate informatiile necesare (onorarii, organizare, materiale recoltare, etc.) anterior programarii unei vizite la domiciliu.

4) second opinion – rezultatele consultului de specialitate

Veti beneficia de asemenea de un consult de specialitate cu unul dintre cei mai buni medici cardiologi. Acesta va analiza istoricul dumneavoastra medical cardiovascular si va conduce testele functionale de cardiologie: testul de efort, echografia cardiovasculara si interpretarea Holterelor 24h.

5) testarea functiei cardiovasculare in regim de stres

Testul EKG de efort evalueaza aparatul cardiovascular in conditii de suprasolicitare, monitorizeaza raspunsul inimii in conditiile unei nevoi crescute de oxigen. Se masoara astfel activitatea electrica a inimii in timp ce pacientul merge pe o banda rulanta sau pe bicicleta statica. Acest tip de test nu va putea fi efectuat de catre acei pacienti care prezinta afectiuni reumatologice sau neurologice sau care sufera de boli care se pot agrava in urma efectuarii unui efort fizic.

Testul de efort se opreste la aparitia unor simptome sugestive (durere anginoasa, vertij, dispnee), la scaderea sau cresterea excesive a tensiunii arteriale sau frecventei cardiace, la aparitia tulburarilor de ritm cardiac, la aparitia unor modificari ECG sugestive pentru ischemie miocardica sau la atingerea frecventei cardiace tinta care, de cele mai multe ori, este frecventa maximala.

In concluzie, desi nu este cea mai sensibila, testarea la efort este cea mai accesibila, ieftina si raspandita metoda de diagnostic neinvaziv a ischemiei cardiace induse de efortul fizic si a consecintelor acesteia. Testul are o reproductibilitate buna, iar la pacientii cu risc cardiovascular cel putin mediu, acuratetea cu care pune in evidenta boala cardiaca ischemica este comparabila cu cea a unor explorari paraclinice invazive, cum ar fi coronarografia.

6) imagistica specifica – ecografia cardiaca

Ecografia cardiaca (ecocardiografia) bidimensionala este o metoda imagistica neinvaziva de explorare a inimii, prin care se vizualizeaza pe un ecran sectiuni (felii) din inima, in aceste sectiuni putandu-se masura dimensiunile celor 4 cavitati cardiace (atriul stang, ventriculul stang, atriul drept si ventriculul drept), precum si ale vaselor mari care se varsa in inima (vena cava inferioara) si care pleaca din inima (aorta). Sunt deduse date importante despre functiile inimii – functia sistolica (functia de golire a inimii) si functia diastolica (functia de umplere a inimii), morfologia si functia valvelor inimii.

Hipertensiunea arteriala, boala cu larga raspandire, afecteaza in evolutie peretii inimii (ai ventriculului stang), conducand la hipertrofia (ingrosarea) acestora si la afectarea functiei diastolice cardiace (a relaxarii ventriculului stang). Aparitia acestor modificari se poate diagnostica doar ecocardiografic, realizarea unei ecocardiografii fiind utila si la pacientii hipertensivi fara modificari electrocardiografice, ecocardiografia fiind superioara electrocardiogramei in diagnosticarea hipertrofiei ventriculare stangi.

7) monitorizare permanenta timp de 24 ore Holter atat a tensiuni arteriale cat si electrocardiografica

Monitorul Holter inregistreaza in mod continuu ritmul cardiac prin intermediul unor electrozi plasati pe piept. Electrozii sunt senzori mici cu folie adeziva conectati prin fire de un monitor portabil. Acest tip de monitorizare ajuta doctorul sa aprecieze raspunsul sistemului cardiovascular la activitatea de zi cu zi, in timpul noptii precum si in urma administrarii anumitor medicamente. Poate evidentia anumite evenimente aritmice insotite de simptome acuzate de pacient dar care nu pot fi surprinse de o electrocardiograma normala sau alte evenimente care survin rar si atipic – evenimente care altfel ar putea fi greu de identificat intr-o perioada scurta.

Monitorizarea Holter a tensiunii arteriale presupune montarea unei mansete de tensiometru pe brat. Acestea realizeaza, timp de 24 ore, masurarea tensiunii arteriale la intervale regulate. Datorita faptului ca tensiunea arteriala masurata in cabinet nu este intotdeauna corelata cu tensiunea arteriala pe 24 ore, monitorizarea Holter aduce informatii pretioase, necesare in diagnosticul precis al hipertensiunii arteriale cat si pentru optimizarea tratamentului antihipertensiv (la pacientii pentru care un astfel de tratament se impune).

Pacientul isi poate desfasura activitatea obisnuita in perioada monitorizarii. Nu exista riscuri implicate, in plus monitorizarea ar trebui sa aiba un efect redus asupra activitatilor cotidiene.

optional se poate testa predispozitia dumneavoastra genetica de a dezvolta boli cardiovasculare, analizandu-se polimorfismele genetice asociate cu hipertensiune, metabolism perturbat al lipidelor si al homocisteinei, stres oxidativ si inflamatie.

Analizati prezenta urmatoarelor afectiuni / simptome pentru a vedea daca screeningul cardiovascular reprezinta o optiune potrivita pentru dumneavoastra:

  • obezitate
  • dieta ne-echilibrata
  • stil de viata sedentar
  • niveluri ridicate de colesterol
  • istorie familiala de tromboze, boli cardiovasculare sau diabet
  • diabet
  • hipertensiune arteriala
  • expunere continua la toxine alimentare si din mediul inconjurator

Optiuni de extindere a screeningului cardiovascular

Evaluare diagnostica avansata stres oxidativ
Oxidarea colesterolului este unul din precursorii formarii placilor ateromatoase la nivelul arterelor. In consecinta pentru a completa tabloul clinic este necesar sa masuram stresul dumneavoastra oxidativ. Numeroase studii clinice indica stresul oxidativ ca una din principalele cauze ale procesului de imbatranire.

Evaluarea riscului genetic de aparitie a trombozei venoase profunde
Sunt analizate gene implicate in coagulare si in predispozitia pentru dezvoltarea unei trombofilii. Informatia obtinuta ne poate ajuta sa luam masuri preventive din timp, inaintea aparitia simptomelor. Tromboza venoasa profunda este o afectiune ce trebuie tratata cu seriozitate deoarece poate provoca complicatii majore precum embolismul pulmonar.

Evaluarea riscului genetic de aparitie a bolilor cardiovasculare
Sunt analizate variatii ale genelor implicate in ateroscleroza, inflamatie si metabolismul lipidelor pentru a beneficia de o preventie sporita. Puteti beneficia de un grad si mai mare de personalizare daca optati pentru analiza genetica a riscului de boala cardiovasculara.
Fiind o analiza genetica, testul se face o singura data in viata.

Clinica de Age Management