pachete avansate de diagnostic

pachet screening hormonal femei

vezi detaliile

Ce sunt hormonii

Hormonii sunt substante produse de organismul uman capabile sa inhibe sau sa stimuleze functionarea anumitor organe, fie actionand direct asupra acestor organe fie declansand sinteza sau secretia sistemelor hormonale secundare sau tertiare. Ei sunt secretati de sistemul endocrin format din totalitatea glandelor endocrine ale corpului, pentru a coordona activitatea organismului.

Fiecare hormon are specificitatea sa si rolul sau bine definit in organism. Una din caracteristicile fundamentale care defineste hormonii este aceea ca ei se leaga la un receptor specific celular pentru a declansa un raspuns.

Exista o relatie stransa intre toate componentele sistemului endocrin care actioneaza impreuna intr-o armonie sensibila, iar perturbarea secretiei unui hormon particular va influenta intregul sistem. Interesant este si faptul ca majoritatea acestor hormoni pot fi convertiti in alti hormoni in functie de nevoile organismului. Este modul in care natura mentine echilibrul hormonal.

Intregul sistem endocrin poate avea un impact semnificativ asupra capacitatii dumneavoastra de a va bucura de o sanatate viguroasa.

Problemele care apar in timp

Studiile arata ca majoritatea adultilor au niveluri semnificativ mai mici ale mai multor hormoni esentiali in jurul varstei de 40 de ani.

Atat barbatii cat si femeile se bazeaza pe o balanta sensibila a hormonilor estrogen, progesteron, testosteron, hormoni tiroidieni, DHEA, cortizol, hormon de crestere, melatonina, etc. dar si a metabolitilor activi ai acestor hormoni. Fiecare are un rol bine definit, insa colaboreaza sinergic cu ceilalti hormoni formand un echilibru sensibil.

Nivelurile aflate in scadere ale acestor hormoni contribuie la deteriorarea lenta si constanta a sanatatii si a starii de bine: libidou scazut, scaderea energiei, scaderea masei musculare si cresterea tesutului adipos din organism, slabirea oaselor si aparitia osteoporozei, reducerea tonusului si elasticitatii pielii, probleme de memorie, patologii cardiovasculare, insomnie, iritabilitate si modificari ale dispozitiei, precum si multe alte simptome.

Odata cu trecerea anilor, aceste simptome se accentueaza, relatia dintre ele si nivelurile de hormoni devenind si mai evidenta.

Nivelul hormonilor afecteaza vizibil functii fiziologice, sexuale si cognitive, de multe ori cu complicatii psihologice. Pana de curand, aceste modificari au fost acceptate ca parte a “imbatranirii”.

Medicina conventionala tinde sa neglijeze dezechilibrele hormonale care se dezvolta odata cu varsta atat la barbati cat si la femei. Persoanele in varsta sufera o multime de neplaceri dovedite a fi corectabile si care se pot preveni daca se fac optimizari hormonale din timp.

Numitorul comun in toate simptomele legate de varsta? Nivelurile diminuate ale hormonilor.

Menopauza

In jurul varstei de 30 de ani echilibrul hormonal al unei femei incepe sa se ​​schimbe. Momentul aparitiei schimbarilor si nivelul dezechilibrului depind de o serie de factori: ereditate, varsta de inceput a menstruatiei, stilul de viata, alimentatia, stresul, hormonii suprarenali, sedentarismul si altele.

Menopauza nu inseamna numai sfarsitul capacitatii unei femei de a avea copii, ea inseamna de asemenea declinul nivelurilor acestor hormoni feminini care afecteaza in cele din urma intregul sistem endocrin. Acest proces dureaza aproximativ intre trei si cinci ani.

 • Afecteaza toate femeile
 • Simptomele incep la un anumit punct, de multe ori brusc
 • Scadere dramatica a nivelului de estrogen, incepand in jurul varstei de 40-50 de ani, de asemenea scaderea nivelului hormonilor progesteron si testosteron
 • Diminuarea nivelurilor hormonale determina modificari ce pot afecta sanatatea fizica si mentala
 • Rezulta simptome precum: dificultate in atingerea excitatiei sexuale, uscaciune vaginala, patologii cardiovasculare, cresterea in greutate, osteoporoza, probleme cognitive, bufeuri, anxietate, transformari emotionale, iritabilitate, lipsa de elasticitate a pielii, dureri si rigiditate.
 • Functia reproducatoare se opreste

Perturbarea nivelurilor de estrogen determina efecte suplimentare cum ar fi tulburarile de somn, umflarea sanilor si sensibilitatea. O femeie poate experimenta ani de zile un ciclu neregulat si simptome de consecinta: libido diminuat, oboseala, depresie, dureri de cap, incapacitatea de a face fata stresului, bufeuri, dificultati cognitive, mancarimi ale pielii, durere articulara si de spate, fibrochisturi, lasarea sanilor, fibroame uterine si endometrioza, metabolism redus, lentoare dimineata, niveluri instabile ale glicemiei, simptome de hipotiroidism.

In plus fata de diminuarea nivelurilor de estrogen si progesteron, reducerea nivelului testosteronului (produs in ovare) este de asemenea un factor important. Aceste schimbari hormonale vor determina in timp o serie de modificari degenerative profunde.

Nivelurile reduse de testosteron contribuie de asemenea la scaderea libidoului femeilor (chiar daca au doar un mic procent din nivelurile de testosteron ale barbatilor). Femeile experienteaza frecvent aceste efecte chiar si inainte de menopauza si cu siguranta dupa.

Abordarea medicala conventionala

Medicina traditionala accepta faptul ca dezechilibrele hormonale cauzatoare de schimbari profunde sunt normale in procesul de imbatranire si abordeaza mai degraba ameliorarea simptomelor fara a trata cauzele, de aceea in mod traditional nu veti beneficia de o testare adecvata a nivelurilor hormonilor.

Cum testam?

Multe simptome apar treptat, de multe ori determinand un diagnostic gresit. Exista o legatura intre aparitia bufeurilor si debutul menopauzei, dar ce se intampla daca primele simptome sunt diferite: tulburari de somn, oboseala sau depresie? Daca nu sunt diagnosticate corect, in absenta testelor adecvate, este posibil sa se prescrie un tratament gresit, iar simptomele sa se accentueze.

Corpul dumneavoastra este intr-o continua stare de schimbare, astfel incat nevoile se modifica periodic. Tocmai de aceea recomandam o evaluare completa, cu diagnostice periodice. Evaluarea noastra urmareste exact aceasta abordare diagnostica integrativa. Accentul este pus pe descoperirea deficientelor unice si dezvaluirea punctelor forte.

 • Completarea chestionarului – cuprinde puncte referitoare la simptome asociate dezechilibrului si declinului hormonal cat si puncte referitoare la lifestyle, nutritie si sport. Urmarim prezenta anumitor simptome: bufeuri, transpiratii nocturne, oboseala, scaderea libidoului, cresterea in greutate, modificari ale dispozitiei, tulburari cognitive, actul sexual inconfortabil, tractul vaginal uscat, pierderea elasticitatii pielii, scaderea calitatii parului.
 • Estradiolul (E2) – hormonul fertilitatii feminine, este reprezentantul principal al estrogenilor. Sub influenta estrogenului, fetele devin femei in timpul pubertatii, insa poseda multe alte roluri in organism. Este de asemenea deosebit de important si pentru barbati.
 • Progesteronul – joaca un rol vital ca oponent al hormonilor estrogeni si este hormonul esential in sarcina, atat in faza initiala, cat si in dezvoltarea ei.
 • Testosteronul – esential pentru functia sexuala, dar are multe alte roluri. Avand receptori in creier, inima si la nivelul intregului organism, acest hormon steroidian joaca un rol esential, atat pentru barbati cat si pentru femei in mentinerea masei musculare a corpului, elasticitatii pielii, libidoului, sanatatii sistemului imunitar, cresterea oaselor si in functiile anabolice.
 • Testosteronul liber – constituie fractia biologic activa a testosteronului
 • Cortizolul – “hormonul stresului”, este un hormon steroid produs in glandele suprarenale. Printre functiile sale: influenteaza metabolismul proteinelor, glucidelor si grasimilor, ajuta la reglarea tensiunii arteriale si imbunatateste integritatea vaselor de sange si influenteaza activitatea sistemului imunitar.
 • Dehidroepiandrosteronul (DHEA) – hormon steroid produs in glanda suprarenala. Are functia de pro-hormon servind ca precursor pentru hormonii sexuali testosteron si estradiol, dar actioneaza si ca hormon in sine avand un efect de reglare pe mai multe zone ale metabolismului nostru.
 • Hormonii tiroidieni (TSH, FT3, FT4) – hormoni implicati in aproape fiecare proces fiziologic inclusiv in crestere si dezvoltare, metabolism, temperatura corpului si ritmul cardiac.

Veti primi un raport asupra profilului hormonal impreuna cu rezultatele testelor iar daca este cazul, recomandarea de a urma programul Age Management, menit sa va ajute sa preluati controlul asupra situatiei.

Oricare ar fi profilul dumneavoastra hormonal, un program personalizat de optimizare hormonala, nutritie personalizata, suplimentare nutritiva si exercitii fizice regulate va reflecta nevoile dumneavoastra specifice.

Sinergia dintre aceste componente ale programului Age Management va elibereaza de consecintele fizice, emotionale si mentale nu doar ale menopauzei, ci si de consecintele tuturor fenomenelor denumite generic “imbatranire”.

Clinica de Age Management