pachete avansate de diagnostic

pachet screening intolerante alimentare

vezi detaliile

Intolerantele alimentare sunt uneori cauza principala a problemelor tractului intestinal si pot constitui cauza primara a multor boli cronice. O serie de disfunctii, disconforturi, si boli asociate cu sistemul digestiv pot fi rezultatul unor raspunsuri imune locale la alimente sau combinatii de alimente.

Pachetul de screening al intolerantelor alimentare isi propune o abordare diagnostica “step-by-step” parcurcand toate cauzele:

  • reactii alergice de tip 1, imediate (determinate de prezenta IgE)
  • reactii alergice asociate cu polenul
  • reactii alergice cu declansare intarziata (determinate de prezenta anticorpilor IgG4)
  • reactii pseudo-alergice cauzate de amine precum histamina si disfunctiile in metabolizarea lor

In functie de cauza simptomelor dumneavoastra, daca este nevoie, se poate trece la pasul 2 diagnostic: in cazul prezentei anticorpilor IgG4 avem posibilitatea de a detalia alimentele cu un test cuprinzator ce contine 232 alergeni individuali si care va va ajuta sa identificati cu exactitate alimentele responsabile pentru intoleranta dumneavoastra. In eventualitatea in care veti dori sa testati complet intolerantele in urma screeningului (pasul 2 diagnostic), analiza se va efectua din sangele deja recoltat nemaifiind nevoie de o noua recoltare suplimentara.

Exista 2 tipuri majore de reactii alergice in organism

Reactiile alergice de tip 1 (mediate IgE) apar la cateva minute pana la ore de la expunere si includ simptome cum precum angioedemul (umflarea straturilor interioare ale pielii), greata si varsaturi, umflarea gatului, urticarie, umflarea si mancarimi ale gurii, diaree si wheezing. in SUA alergiile alimentare constituie cauza a 200 de decese provocate de soc anafilactic si a peste 2.000 de spitalizari in fiecare an (Branum 2008).

Intolerantele alimentare insa nu sunt intotdeauna bazate numai pe alergii cu declansare imediata (reactii imunologice provocate de anticorpi IgE), ele pot avea si alte cauze.

Intolerantele alimentare pot fi cauzate si de prezenta anticorpilor IgG4 pentru anumite alimente, determinand alergii cu declansare intarziata. Anticorpii IgG4 se ataseaza la particulele alimentare formand “complexe imune” si determina un raspuns al sistemului imunitar, fapt ce provoaca ulterior simptome pornind de la balonare, diaree, constipatie, diferite boli inflamatorii intestinale, eczeme, rinita alergica, schimbari de dispozitie pana la afectiuni grave precum astmul si artrita reumatoida. Se estimeaza ca mai mult de o treime din populatie este afectata.

Recent, au fost descrise in publicatiile de specialitate asocieri ale acestor reactii cu hipertensiunea arteriala si obezitatea.

Este posibil ca dezvoltarea unei reactii IgG4 la un anumit aliment sa dureze chiar si cateva zile, astfel incat este foarte greu sa identificam legatura dintre aliment si simptome. Aceste reactii intarziate la produsele alimentare sunt adesea mentionate ca sensibilitati alimentare “ascunse”.

Pe langa prezenta intolerantelor alimentare, pachetul de screening al intolerantelor alimentare cuprinde si testarea unei posibile intolerante la histamina. Daca va numarati printre indivizii cu activitate redusa a enzimei DAO (raspunzatoare pentru degradarea histaminei), incapacitatea organismului de a metaboliza eficient histamina din alimente conduce la aparitia inflamatiei intestinale si a simptomelor asociate.

Pentru unii pacienti cu activitate DAO redusa, chiar si o cantitate redusa de histamina poate sa produca efecte nedorite. Simptomele tipice sunt cele gastrointestinale, rinita alergica si infundarea nasului, migrene, urticarie, dismenoree, hipotensiune si aritmii.

Ce testam?

  • Analiza imunoglobulinelor IgG4 si IgE – rezultatele va pot releva daca in momentul testarii, in organismul dumneavoastra exista o intoleranta prin prezenta anticorpilor IgG4 si IgE.
  • Histamina – (in scaun) – rol central in raspunsul alergic intestinal
  • DAO – diaminoxidaza in sange – principala enzima implicata in metabolismul histaminei

Analizati prezenta urmatoarelor simptome pentru a vedea daca screeningul intolerantelor alimentare reprezinta o optiune potrivita pentru dumneavoastra:

  • indigestie
  • constipatie
  • diaree
  • stari de voma
  • balonari
  • dureri abdominale
  • reactii alergice
  • oboseala
  • migrene
  • depresie
  • sinuzita
  • rinita alergica
  • afectiuni cronice ale pieli
  • dureri ale membrelor si ale ligamentelor
  • eruptii cutanate
  • obezitate
  • hipertensiune arteriala

Clinica de Age Management